MeaCon  Τεχνική Εταιρεία    Ηλεκτρολόγοι : Μηχανολόγοι : Πολιτικοί Μηχανικοί

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Από τις 09/01/2012 το ενεργειακό πιστοποιητικό ή Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.), είναι απαραίτητο για κάθε αγοραπωλησία ή μίσθωση ακινήτου, άνω των 50 τ.μ.

1.Τι είναι το ΠΕΑ;
Το ΠΕΑ είναι ένα αναγνωρισμένο από το ΥΠΕΚΑ έγγραφο που εκδίδεται από Ενεργειακό Επιθεωρητή (ο οποίος έχει ενταχθεί σε ειδικό Μητρώο ) και στο οποίο αποτυπώνεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.
Με το ΠΕΑ το κάθε κτίριο κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία ( υπάρχουν εννέα κατηγορίες, από Α+ έως Η), ενώ ο Επιθεωρητής καταγράφει και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.

2. Πότε απαιτείται η έκδοση του ΠΕΑ;
Η έκδοση του ΠΕΑ απαιτείται για όλα τα κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 50 τμ, των βασικών χρήσεων (κατοικία, μόνιμη και παραθεριστική , γραφεία, εμπορικές χρήσεις, συνάθροιση κοινού, εκπαίδευση, προσωρινή διαμονή, υγεία και κοινωνική πρόνοια, κλπ),
ως εξής:
Νέα και ριζικά ανακαινιζόμενα: - Με το πέρας της κατασκευής κάθε νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου κτιρίου.
Υφιστάμενα: -
Από 09.01.2011: για κάθε πώληση
-αγορά ενιαίου κτιρίου και πώληση
- αγορά τμήματος κτιρίου(πχ διαμέρισμα), καθώς και ενοικίαση αλλά μόνο στην περίπτωση ενιαίου κτιρίου.
- Από 09.1.2012: για την ενοικίαση τμήματος κτιρίου για κατοικία (πχ διαμέρισμα) και για επαγγελματική στέγη.
- Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική και για την ένταξη κτιρίων κατοικίας στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ ́ Οίκον».

3. Η έκδοση ΠΕΑ απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις μισθώσεων ;
Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική ΜΟΝΟ για νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανεώσεις υφισταμένων συμβάσεων.

Εφόσον το επιθυμείτε και κατόπιν συνεννόησης, ένας πιστοποιημένος Ενεργειακός Επιθεωρητής μας έρχεται στο χώρο του ακινήτου σας, πραγματοποιεί την ενεργειακή επιθεώρηση και εκδίδει το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης στο συντομότερο δυνατόν χρονικό διάστημα, αλλά και με το ελάχιστο κόστος.

 

 • Διαδικασία Έκδοσης

  1. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου επικοινωνεί με τον Πιστοποιημένο Ενεργειακό Επιθεωρητή, είτε μέσω της φόρμας επικοινωνίας που θα βρείτε παρακάτω, είτε τηλεφωνικά στο: 210-9755349.
  2. Ο ιδιοκτήτης κατεβάζει από την ιστοσελίδα μας την Εντολή Ανάθεσης και το Έντυπο Επιθεώρησης που υπάρχουν παρακάτω (εναλλακτικά μπορεί να του αποσταλούν με e-mail ή φαξ) και τα συμπληρώνει πριν την αυτοψία (συμπληρώνετε όσα στοιχεία γνωρίζετε, τα υπόλοιπα θα τα συμπληρώσετε μαζί με τον επιθεωρητή κατά τη διάρκεια της αυτοψίας).
  3. Ο ιδιοκτήτης συγκεντρώνει και συμπληρώνει τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα που αναγράφονται στην ανάθεση.
  4. Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής πραγματοποιεί αυτοψία στο ακίνητο (που διαρκεί περίπου δύο ώρες), παραλαμβάνει τα απαραίτητα έγγραφα και στη συνέχεια εκδίδει και παραδίδει στον ιδιοκτήτη το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.
 • Απαραίτητα Έγγραφα

  1. Αντίγραφο Οικοδομικής Άδειας.
  2. Αντίγραφα αρχιτεκτονικών σχεδίων κτιρίου (κατόψεις, τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης, τομές, μελέτη θερμομόνωσης κλπ).
  3. Αντίγραφο συμβολαίου ιδιοκτησίας.
  4. Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), Κωδικός Ιδιοκτησίας, Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης Κτηματολογίου.
  5. Λεπτομέρειες και σχέδια ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, εφόσον υπάρχουν.
  6. Πίνακας κατανομής δαπανών (χιλιοστά) θέρμανσης.
  7. Λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και λογαριασμούς άλλων τυχόν καταναλώσεων όπως ποσότητες πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ.
  8. Πρόσφατο πιστοποιητικό συντήρησης καυστήρα.
  Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ή έχουν χαθεί τα αρχιτεκτονικά σχέδια ή άλλα απαραίτητα στοιχεία τότε ο Ενεργειακός Επιθεωρητής μπορεί να προβεί ο ίδιος στην αποτύπωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και αναζήτηση των ελλείπων στοιχείων κατόπιν ειδικής συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη και λαμβάνοντας την καθορισμένη από την νομοθεσία σχετική αμοιβή.
 • Χρονική Ισχύς

  Το ενεργειακό πιστοποιητικό ισχύει για 10 (δέκα) χρόνια, ανεξάρτητα του πλήθους των μισθώσεων ή αγοραπωλησιών που θα συμβούν. Ενδιάμεσα απαιτείται επανέκδοσή του μόνο σε περίπτωση ριζικής (>25% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου) ανακαίνισης του ακινήτου ή του συνόλου του κτιρίου, ή σε περίπτωση ένταξης του ακινήτου στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ Κατ' οίκον”. Επανέκδοσή του Π.Ε.Α. απαιτείται επίσης σε περίπτωση αλλαγής χρήσης του κτηρίου, πχ από χρήση κατοικίας σε επαγγελματική στέγη ή το αντίστροφο.
 • Κόστος

  ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ από το Γραφείο μας.

 

MeaCon

Επικοινωνία

Βασιλέως Γεωργίου Β' 33
116 34 Παγκράτι-Αθήνα, Ελλάδα
Τηλέφωνο: 210-9755349

Άδειες-Φυσικό Αέριο-Φωτοβολταϊκά
6974840447

Αυθαίρετα-ανακαινίσεις-Τοπογραφικά
6972450508

Τμήματα

Ενεργειακά Πιστοποιητικά-Βεβαιώσεις-Εξοικον
6974840447

Κατασκευές
6972450508

Προσφορές
6974840447, 6972450508

Ώρες Λειτουργίας Γραφείου

Δευτέρα - Παρασκευή
9 ΠΜ - 8 ΜΜ
Σάββατο
10 ΠΜ - 3 ΜΜ
Κυριακή
Κατόπιν ραντεβού

E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.